Pages

Awaken

Sometimes, standing among millions of ghuraba people can raise up our holy and strong spirit to awake this ummah. Wait till we meet in jama'ah and we will hit this universe with the holiest and super incredible new system for the new programme generation. Let's raise our hand and pray for our world.


Total Pageviews

Jadual Tugasan 15zikr

  • Minggu 1 : Syuhada - Ruziah - Iffah Hanna - Aliya
  • Minggu 2 : Nabilah Kamal - Basyirah Ritzuan - Syafiqah Sabbri - Syahirah
  • Minggu 3 : Fatin Nabila - Izzati - Fatimah - Basyirah Z
  • Minggu 4 : Sofiah Hadi - Nadhirah - Nadiah - Fatinah

Monday, December 29, 2008

Salam Hijrah..




Salam Hijrah buat semua umat islam...

Tanpa kita sedari...

Pejam celik pejam celik...
Sudah pun tahun 1430H...
Fuhh!!!
Sungguh pantas masa berlalu...
Rasa macam baru je tahun 2008...
Rasa macam baru je form 4...
Rasa macam baru je PMR..
Rasa macam baru je UPSR...
Macam2 lagi....
Semua itu sudah menjadi kenangan buat kita...
Tak kira la ia pahit atau manis...
Hmm...
Tahun hadapan kita SPM pulak...
Macam2 perasaan ada..

Takut...

Seram...
Tak ready lagi la...
Semangat nak belajar...
Teruja pun ada..(sebab dah jadi senior!)


Hahaha...

Tahun pun dah baru....
Azam mesti la baru juga!
Wah....
Sebut pasal azam..(bukan nama laki la)
HAH!!
Macam mana azam antum kali ini?
Adakah antum rancang yang lebih baik daripada yang dulu?



Nak buat study group la tahun nih..
Kurangkan main internet...
Nak tumpu perhatian lebih kat ijtimaam...
Nak buat halaqah tiap2 minggu..
Nak solat sunat tiap2 masa sblm & slps solat..
Nak menabung utk masa depan...
Tak nak tidur dalam kelas la...
SPM pun nak dekat...




HohoHo...
Macam2 la keluar...
Tapi kita pasti ke yang azam kali ini kita dapat buat??
Sedangkan azam yang dulu pun tak tersettle...
Kita selalu kata nak ubah diri..
Tapi apa yang ada...
the bad habit masih lagi terlekat pada diri..
Semuanya ada di tangan kita..
Sama ada nak berubah atau tidak...
Kita kena berdisiplin dgn diri sendiri..
Untuk suatu penghijrahan pada diri...
No DICIPLINE..No CHANGES...
Harap2 15th gen dapat melakukan suatu penghijrahan..
Tambahan2 pula...
Kita nak SPM tahun hadapan..
So...
Kena study lebih laa..

Lakukan kerana Allah...
Insyaallah...

Moga Allah memberkati segala perbuatan kita...



7 comments:

rafhan said...

"at first..we make the habit...
at last...the habit make us.."

"sesuatu amalan itu akan menjadi tabiat...selepas 40 hari.."

byk nya kata2 ttg...kita membentuk diri kita dengan tabiat...

AZAM...
satu bnda yang cukup besar peranannya...
kita skang salah tafsir...
sepatutnya bukanlah kita ubah azam kita tahun demi tahun...
tapi sepatutnya kita mengubah cara kita tahun demi tahun untuk nak capai azam kita....
dengan tu baru kita boleh maju...

tak berguna satu planning tu..
tanpa ia realistik...
dan tak berjaya satu planning tu..
tanpa jiddiyah dan iraddah yang kuat...

moga TAHUN HIJRAH YANG BARU...
memberi erti sebenar hijrah buat kita....

Srikandi Umar said...

huh...bahasa ummi tu..
hehehe..
yg "sesuatu amalan itu akan menjadi tabiat...selepas 40 hari.."
maksudnya kalau kita buat
s0mething tu sampai 40 hari ia akan jadi tabiat??
atau
kita buat s0mething tu skali pastu 40 hari kemudian akan jadi habbit??
papa p0wn tq tentang tu..
peringatan berguna..
moga Allah meredhai anta

Yori Minase said...

kalau kita dok buat sesuatu..smpi 40hari 2...akan menjadi tabiat....contohnya..kalau kita tido dlm klas selama 40hari berturut2..bleh kata slps 2 setiap hari kita tido dlm klas..hehehe...arap2 tu xla terjd kt kita..

PRiNCESS 15 zikr said...

Insyaallah..
Salam Maal Hijrah 1430H..

srikandi umar said...

kalau x berturut2?camna lak?

PRiNCESS 15 zikr said...

kalau xberturut2..hmmm..xla mnjd tabiat...insyaallah kalau ana xsilap...tp kalau selalu buat kire tabiat gak...

RafHan RiDha said...

0o0o0o...
macam ni...
apa yang kita tafsirkan dengan TABIAT????
perkara yang sering dilakukan???
perkara yang tak mungkin kita tinggal??
atau....yang lain....

sebenarnya..
bila kita sebut TABIAT...
ia menerangkan ttg cara hidup kita...
contoh mudah...
kita suka sgt tidor...
especially lepas subuh...
dalam bahasa ARAB...
ia menunjukkan bahawa kita ni seorg yang kaya...
tetapi dalam konteks melayu...
ia menunjukkan kita ni seorg yang malas...

jadi...
tabiat ni...figure awal tunjukkan..
hidup kita sebenarnya mcm mana...

insyaallah sedikit explanation..
boleh rujuk Ummi.. atau kamus dewan..
mintak maaf saya bukannya org bahasa...

 

Template by BloggerCandy.com