Pages

Awaken

Sometimes, standing among millions of ghuraba people can raise up our holy and strong spirit to awake this ummah. Wait till we meet in jama'ah and we will hit this universe with the holiest and super incredible new system for the new programme generation. Let's raise our hand and pray for our world.


Total Pageviews

Jadual Tugasan 15zikr

  • Minggu 1 : Syuhada - Ruziah - Iffah Hanna - Aliya
  • Minggu 2 : Nabilah Kamal - Basyirah Ritzuan - Syafiqah Sabbri - Syahirah
  • Minggu 3 : Fatin Nabila - Izzati - Fatimah - Basyirah Z
  • Minggu 4 : Sofiah Hadi - Nadhirah - Nadiah - Fatinah

Saturday, December 27, 2008

j0m kiTa gEGarKan dUniA!!


assalamualaikum semua..

Seperti yang antunna sedia maklum,keputusan peperiksaan batch kita untuk hujung tahun ini telah pun keluar.Post sebelum ni sahibah ana telah nyatakan tentang itu,jadi antunna boleh click di tempat yg tersedia untuk melihat keputusan masing-masing.

Mengikut hasil kajian,ramai yg kecundang gara-gara 'berat sebelah'.Maksud ana begini,kita sbg pelajar islam ada tanggungjawab lagi selain belajar.Jadi kita perlu menyeimbangkan kedua-duanya.Ana juga kadang2 terg0long dalam kumpulan ni.Kadang2 d0k buat kerja2 dakwah terlupa kat akedemik.Dan ada juga yg sebaliknya.Kadang-kadang kita pandang sebelah mata.

Ana(yang menulis ini) teramat2 berharap antum dapat beri cadangan atau pendapat antum untuk menyelesaikan masalah ini. Dan jika ada cadangan untuk memperbaiki akedemik (cara belajar gr0up/sendiri) amat dialu-alukan untuk reply p0st.Nanti boleh la kita praktikkan di sek0lah(MATRI).

Ana sebagai wakil warga 15th generation jadi segan, gara-gara result ana yg x ok menyebabkan turunnya peratus batch kita. Sapa x segan. Alhamdulillah result last year dah meningkat skit drpd dulu,tp tetap K.0. Ana harap dapat buat yang lebih baik untk tahun depan. Ana nak berjuang sama-sama dengan sahabat2 ana yg dah maju ke depan.Harap dapat kejar antum.


Jom kita berjuang sama-sama. Ada cadangan?
Apa kata antum??

'Ayuhlah wahai generasi ke-15 Matri,
ayuh bersama-sama kita gegarkan Dunia!!!'
TAKBIR!!!
ALLAHU AKBAR!!!!!!!!

5 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum..
Semoga sihat2 jerk n di dlm lindungan-Nya slaloo..

kat cni..ana nk ucp TAHNIAH yg berjaya dlm peksa akhir thn!!n yg kureng berjaya,usaha lg erk???try be the best and VERY BEST,ok??

ana ada sikit nak k0ongsi ngan sume..

SELAMAT MENJAMU SELERA...hehehe

'Wahai saudaraku,jgnlah kamu berputus asa .Sesungguhnya putus asa itu bukanlah dari akhlak kaum muslimin.
Impian semalam adalah realiti hari ini,
dan...
impian hari ini adalah realiti hari esok..'

-Asy-Syahid Hassan Al-Banna-

*Kita ibarat pedagang di DUNIA ini..Allah juga telah menegaskan,jiwa org2 yg beriman telah dibeli dgn bayaran SYURGA ALLAH.Syariat Islam adalah MODAL KITA.Pahala,keampunan dan hidayah Allah adalah KEUNTUNGAN.Keikhlasan,ketaqwaan dan istiqamah adalah STRATEGI kita.Keredhaan Allah adalah MATLAMAT KEJAYAAN..Tempoh perjanjian perniagaan kita adalah SEPANJANG HAYAT KEHIDUPAN...

akhir kata..

SEGALA YANG KITA LAKUKAN,BERBALIK KEPADA NIAT DAN NATIJAHNYA TAWAKKAL KEPADA RABB...

insyallah..

salam ukhuwah~

RafHan RiDha said...

assalamualaikum...
anti suarakan masalah yg shbh hadapi kan...
jd pendapat ana...
sepatutnya dalam kita melakukan kerja dakwah khususnya dimatri...
akademik mmg tak boleh tinggal...
krn akademik tu sendiri adalah satu cabang dakwah....

mungkin cadangan ana la...
ni yg selalu shbt2 ana, dan ana sendiri buat...
1. first thing first....
maknanya kita buat ikut priority nya...
2. fokus...
kadang2 bila kita terlalu sebuk dgn perkara lain...kita tak sempat nak study..jadi tumpuan kena lebih..klu tidor tanya kawan yg tak tidor..cover balik...
3. yakin...
Allah ada berfirman...yg maksudnya...
siapa yg tlg agama ALLAH, ALLAH akan tlg urusannya...
jadi kita kena yakin dengan janji ALLAH ni...tp jgn lupa untuk berusaha semaksima kemampuan...
4. amalkan D.U.I.T..
D-doa
U-usaha
I-istiqamah
T-tawakkal
andai 4 perkara ni kita lakukan...
Insyaallah...Allah akan tlg...

tu ja perkongsian ana..
ana harap sangat andai taun dpn..
kita berjaya..
btul ckp pengiran...
kita nak berjaya bersama..
bukan shbt sj...
isyaallah...
truskan usaha..
panjatkan doa...
PASTI BERJAYA...

.::Bermusafir sambil Mentafsir::.
http://rafhan.eruditez.com/

Srikandi Umar said...

insyaAllah..kejayaan milik semua..
kena usaha ja lagi kan??

RafHan RiDha said...

USAHA + TAWAKKAL...
insyaallah...
mungkin kita dah cukup usaha..
tapi mungkin kita tak cukup kebergantungan kepada ALLAH...

Srikandi Umar said...

tima kasih atas peringatan..
alhamdulillah ada yg mmpringtkan..

 

Template by BloggerCandy.com