Pages

Awaken

Sometimes, standing among millions of ghuraba people can raise up our holy and strong spirit to awake this ummah. Wait till we meet in jama'ah and we will hit this universe with the holiest and super incredible new system for the new programme generation. Let's raise our hand and pray for our world.


Total Pageviews

Jadual Tugasan 15zikr

  • Minggu 1 : Syuhada - Ruziah - Iffah Hanna - Aliya
  • Minggu 2 : Nabilah Kamal - Basyirah Ritzuan - Syafiqah Sabbri - Syahirah
  • Minggu 3 : Fatin Nabila - Izzati - Fatimah - Basyirah Z
  • Minggu 4 : Sofiah Hadi - Nadhirah - Nadiah - Fatinah

Wednesday, March 31, 2010

Carilah yang telah hilang.

Koreksi diri... Apa program kita sepanjang cuti
video
Semoga apa yg kita sedang lakukan,telah lakukan,atau akn lakukan semuanya menaikkan islam dan meruntuhkan jahiliah..AAmin..
HIDAYAH...
sebuah permata yg kita dapat dari sebuah daurah kehidupan di matri..
Apakah ianya masih mekar di hati??
Muhasabahlah diri... mana perginya kata2 yg dulunya menjadi pedoman untuk kita meraih redha ilahi. mana semangat perjuangan kita untuk meningkatkan kualiti diri sebagai mukmin "LUAR BIASA"??
Apakah semangat kobar seorang pejuang kini telah luntur...??
Dihanyut arus jahiliah yg luar nya nmpk indah spt syurga tp dalamnya jijik x ubah seperti neraka..
Ayuhlah!
Sahabat2 semukmin ku sekalian..
MArilah kita SAMA-SAMA bangun kembali meningkatkan kualiti diri sebagai mukmin sejati supaya kita tidak goyah meniti arus kehidupan yang teliti dirancangkan oleh kufur.
Fikirkanla.
Apa kebaikan yang kita lakukan sepanjang cuti ini.. segala butir2 ketaqwaan yg kita terima di matri apakah masih lagi kita amalkan. jangan lah kita biarkan semua tradisi ibadah kita dahulu lenyap di gilis jahiliah di luar.. Semoga ALLAH menjaga dirku dan DIRI KALIAN.. AAAMIN..

Ukhwah Sahabat Qudwah Kami..


"Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan sediakan tempat duduknya di dalam sesuatu majlis dan panggillah ia dengan nama yang paling disenanginya..."

:-HR TAbrani

Tuesday, March 30, 2010

KAMAR HATIKU



Kudedikasi khas buat:


Ahli Halaqahku,Athifah,Matun,Fatin,Iffah,Ummi & Aisyah...Terima kasih menjadi cermin diriku..


Sahibah-sahibah yang kurindui celotehnya,Ruzie,Basyirah Zul,Biel,Atikah Rosli,Taqiah,Syuhada.


Yang memahamiku,Syahirah...


Kuanggap seperti adikku,Aliya,Yatun,Izzah Firdaus & Hazwani


Pelbagai ragam,Nabiha,Iffah hanna,Imtisal,Izzati,Dot,Nasuha..


buat puteri bongsu,Mardhiah,Sha,Aniqah


Temanku kecil-kecil cili padi,Una, Hajar,izzah A,Mas,Iman,Nabilah Hasnan,Hanna


Adik & kakak,Saffiyah,K Ju & K Nina


Teman seperjuang,Basyirah R & Syafiqah


Serta sahibah-sahibah yang dikasihi;Afiqah,Naiemah,Sue,Puteri,Fatinah,Nabilah Kamal,Nadzirah &Ayie


TERIMALAH DARIKU





"Kamar Hatiku"






Kamar hatiku,


Siapa yang tahu,


Dalam kemelut jiwa.




Kamar hatiku,


Indah berbunga luar,


Sepi menghantui mahligai.




Kamar hatiku,


Dihambat dek kenangan semalam,


Terimbau jejak usang,


Tinggalan masa,


Sukar menduga,


Putaran kala,




Kamar hatiku,


Bukannya tidak pasrah,


Bukannya tidak menerima,


Suratan azali tetap terlaksana.




Kamar hatiku,


melepasi lewat mimpi-mimpi purba,


Ukiran terbina mewarnai sirna,


Mencakup pengalaman yang mendewasa,


Tetapi riangnya hanya seketika.




Kamar hatiku,


Sunyi kembali tiada ternoktah,


Menghadapi satu realiti,


Yang semakin pasti.




Pernah dikhabarkan pada...


Kamar hatiku,


Tentang peritnya cinta.




Kamar hatiku,


tidak peduli,


Tetap yakin dengan cinta,


Terus mengharungi hari,


Mengatur langkah ke destinasi.




Kamar hatiku,


Mengumpul cebisan-cebisan kenangan,


Membentuk cantuman-cantuman,


Sumber inspirasi.




Kamar hatiku,


Tahu...


Mengerti...


Kenangan lalu mana bisa diulangi.




Tetap...


Kamar hatiku,


Pahatkan di lubuk dalam,


kasih-sayang kerana Allah tiada akhirnya,


Walaupun kini tinggal kenangan.




Kamar hatiku,


Jadikan kenangan sebagai cinta,


Kerana...




Kamar hatiku,


Yakin dan percaya,


Cinta itu inspirasi,


Cinta itu azam,


Cinta itu obor,


Cinta itu madu,


dan...


Cinta itu hingga ke syurga.


Wednesday, March 17, 2010

perjuangan kita.


sahibah- sahibahku..
seandainya ada kesempatan,
jangan lupa menolong sahabat2 kte di sana..
moga segalanya mndapat keredhaan ALLAH.
HULURKAN TANGAN, RINGANKAN BEBAN.
MEREKA SAUDARA KITA!!

Saturday, March 13, 2010

thechoiceisinyourhand!

Dengan nama Allah yg Maha Mengetahui..
Assalamualaikum warahmatullah..
moga Allah mnjaga kita, amen..

alhamdulillah, pejam celik pejam celik..
keputusan SPM dah pown dikeluarkan..
macam2 perasaan kte nmpak tme amek result..
ada yg menangis, gembira, blurr, menyesal..
hurmm, walau apa pown perasaan kte..
check balik situasi hati sekarang..
redha tak kita ngan apa yg diberiNya..
bukankah Dia tahu apa yg TERBAEK??
so, apa yg diresah gelisahkan..??
skarang nh, amek wudhu'...
solat hajat dan istikharah..
abah kte, result yg Allah bg tue..
salah satu petunjuk,
ke mana kita nak pergi selepas nh..
so, chill my beloved pwen..!




skarang nh..
semua calon2 SPM 2009 sdg sibuk..
sibuk ntuk pilih mne2 U yg sesuai...
internet da jadi cam chipsmore..
maybe sbb terlalu ramai orang yg gne..
hurmm, bagi yg cemerlang.
alhamdulillah..
xyah nak pilih kos ppe..
just isi je sbb insyaAllah diterima..
yg kurang, jangan sedeyh..
kita hanya perlu wat keputusan yg terbaek.
selebihnya biar Allah yg tentukan..
yg penting..
doa.. doa.. doa..
kan Allah da kte,
pintalah apa yg kamu hajatkan,
dan Dia pasti memberi yg terbaek!



Get More Islamic Testi Here!


TAPI!!
hati-hati dalam membuat pilihan..
pastikan kalian telah membuat pilihan yg tepat..
bukan pe, pilihan hari ini
akan menentukan masa depan kamu..!
hati- hati yee..




kakak saya kata,
dia risau tgk adik2 yg baru masuk U nh..
masing2 cam jadi lpe asal usul.
maybe sbb xde persediaan kerohanian yg rapi.
ahaa, kawan2 dah ke KTD tempoh hari, kan??
saya harap, kte akan jadi batch yg disegani..
bukan dikalangan manusia sahaja,
tapi dikalangan penghuni langit jua..
so.. beware of your act!

dimana pown kte.
yg paling penting,
HATI
Rasulullah pown ada bersabda;
dalam diri manusia ada seketul daging,
jika baek daging itu,
maka baiklah insan itu,
jika buruk daging itu,
maka buruk jualah perilaku insan itu.
dan daging itu >>> h.a.t.i
jaga hati elok2..

then, sahabat..
urmm, paling pnting ntuk wt kte tak lpe diri;
sahabat dan biah solehah..
merekalah tunjang kekuatan kita,
tulang belakang kita dlm DnT nh..
apa pown yg berlaku,


glitter-graphics.com

stay together!
jangan jadi manusia rugi,
jadi jangan lpe;
pesan memesan ke arah kebaikan.

kawan- kawan..
tahniah atas result kalian.
jangan bmbang, rezeki ada di mana2..
saya doa Allah memberi kalian yg terbaek!



glitter-graphics.com

sayang kalian, keranaNya~

Monday, March 8, 2010

Karnival Pendidikan MARA 2010

Result Dah Nak Keluar

Result dah nak keluar.
Ya, RESULT DAH NAK KELUAR!!!

Takut, risau, gementar, tak sabar... semua perasaan ada. Ish, time ni juga la nak pening. Perasaan yang dah lama kita tak rasa, tiba-tiba datang.

"Tak sedap hati..."

"Cam ne agaknya result aku ni"

"Eeee... Takut"

Pasti ramai yang timbul perasaan macam tu. Tapi... dalam banyak-banyak orang tu, berapa kerat je yang fikir...

"Ish... Sejauh mana agaknya persediaan aku untuk terima apa je yang Allah bagi?"

Ya, itulah perkara yang sepatutnya terlintas dalam benak pemikiran kita. Pasti kita pernah dengar, hamba Allah yang baik merupakan mereka yang terima whatever yang Dia nak bagi cuz apa yang Dia bagi tu pasti yang terbaik untuk kita. Mestilah... Allah yang cipta kita. Allah sayang sangat pada kita dan He knows everything. Takkan Allah nak buat sesuatu yang tak ada baiknya untuk hamba-hamba Dia. Walau apa pun result kita, terimalah dan anggaplah itu sebagai hadiah dari Allah.

Result yang kurang memuaskan pun suatu hadiah jugak sebab...

Rasa sakit bukan selama-lamanya tak berharga sampaikan mesti selalu dibenci. Tapi, rasa sakit itulah yang akan mendatangkan kebaikan untuk kita.

Apa kata kita sama-sama buat air yang manis dari limau yang masam...

Terlampau banyak nikmat yang terus datang untuk kita dan salah satunya nikmat peluang untuk cuba lagi. Jadi, kenapa kita mesti berdukacita atas kegagalan yang hanya satu. Lagipun, bersedih hati hanya akan memadamkan semangat kita, melemahkan azam kita, dan membekukan jiwa kita. Allah pun melarang kita bersedih hati. Nak tahu buktinya? Ada dalam surah Ali-Imran:139

'Dan janganlah kamu merasa lemah dan janganlah kamu berdukacita....'

Allah juga ada describe sifat orang-orang mukmin dalam surah Al-Baqarah:38

'...maka barangsiapa mengikuti petunjuk-Ku, tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka pula tidak akan bersedih hati.'

Ingat... Kita dah pun cuba the best yang kita boleh, dan Allah tahu tu. Allah tak pernah nak nilai kita dari hasil kerja kita, tapi Dia hitung usaha kita dan tak akan tinggal sikit pun. Orang yang ikhlas dalam beramal akan menerima apa je yang Allah tetapkan dengan penuh kerelaan. Kalau dulu kita usaha tak ikhlas, don't worry sebab belum terlambat lagi. Kita still de peluang untuk terima keputusan Allah dengan ikhlas lepas ni. Allah tetap akan kira keikhlasan tu.

Kita sama-samalah ingat untuk rasa bertuah tak kira apa pun result yang kita dapat sebab...

'Aku kagum terhadap urusan orang yang beriman kerana seluruh urusannya merupakan kebaikan baginya, jika mendapat kesenangan ia bersyukur, maka syukur adalah kebaikan baginya, jika ditimpa kesulitan ia bersabar, maka sabar itu merupakan kebaikan baginya, hal seperti ini tidak akan didapati kecuali pada orang-orang yang beriman'

(HR MUSLIM & SHUAIB)

So, sama-samalah kita teruskan kehidupan dengan penuh rasa tenang, berserah, dan sabar. Lets be happy no matter what sebab gembira dan hati yang tenang merupakan kunci untuk segala-galanya...



Sunday, March 7, 2010

Hati ini...


Hati perlu digilap selalu supaya terus bersinar. Andai kata tugas ini diabaikan, hati akan mati.

Menurut Ibrahim bin Adham, 8 perkara yang boleh menyebabkan hati itu mati.

  1. Mengetahui hak Allah tetapi tidak menegakkannya
  2. Membaca Al-Quran tetapi tidak melaksanakan suruhan-suruhannya.
  3. Mengaku mencintai Rasulullah tetapi mengabaikan sunnahnya.
  4. Takut mati tetapi tidak mempersiapkan diri.
  5. Mengetahui syaitan merupakan musuh tetapi ghairah mengikut kehendaknya
  6. Takutkan neraka tetapi terus melakukan maksiat.
  7. Mahukan syurga tetapi tidak beramal soleh
  8. Kekurangan diri sendiri dilupakan tetapi kekurangan orang lain diketengahkan.

Ya Allah, bantulah kami juga seluruh umat Islam untuk menjauhi 8 perkara ini.
 

Template by BloggerCandy.com